JustoCat knuffelrobot bij dementie

JustoCat®  is een therapeutische sociale robotkat.

Robotkat JustoCat is ontwikkeld in Zweden door Lars Asplund, professor in computer science. Hoewel dementie niet te genezen is, is het zijn drijfveer om met behulp van moderne, ondersteunende technologie, zoals sociale robots en knuffelrobots, de kwaliteit van leven voor zowel mensen met dementie en hun verzorgers te verbeteren !

JustoCat is zo groot en zwaar als een echte kat en gedraagt zich in vele opzichten als een echte kat. Maar het is geen echte snoezelkat. Het is een snoezelrobot ofwel sociale robot die is ontwikkeld voor gebruik in dementiezorg. Deze robotkat wordt door ons al veelvuldig verkocht voor gebruik in verpleeghuizen, particuliere zorg, dagverblijven en snoezelruimtes.

Download hier de folder van de robotkat: JustoCat flyer_NL

Unieke punten:

 • Hoge acceptatiegraad
 • Hygiënisch/wasbaar
 • Robuust
 • Veilig
 • Lage kosten

Robotkat JustoCat

Kwaliteit van leven bij gebruik JustoCat.

Direct zichtbaar dankzij de inzet van de sociale zorgrobot JustoCat is een hogere kwaliteit van leven van de patiënt met dementie !

Indirect levert dit ‘welbevinden’ een tijdsbesparing op (men komt bijvoorbeeld sneller tot het therapeutisch doel) en de inzet kan leiden tot een vermindering in medicatie gebruik.

Research

In Zweden is door diverse onderzoeken bewezen dat de snoezelrobot of knuffelrobot daadwerkelijk een waardevol instrument is. Het gebruik van sociale robots geeft patiënten rust, voorkomt dwalen, verbetert intermenselijke actie, biedt afleiding en geeft mensen een gevoel ergens voor te kunnen zorgen.

Nader wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van de robotkat is hier te downloaden: using-a-robotic-cat-in-dementia-care-a-pilot-study

Voordelen:

 • Biedt ontspanning
 • Voorkomt dwalen
 • Verbetert sociaal contact
 • Minder medicatie
 • Beter slapen
 • Activeert
 • Minder agressie

Waarvoor kan de robotkat worden gebruikt ?

De JustoCat (Latijn voor ‘therapie kat’) kan bijvoorbeeld effectief worden ingezet als therapeutisch hulpmiddel (knuffelrobot) bij:

 • bewoners die zeer onrustig zijn, en of veel dwalen; zij komen tot ontspanning door interactie met de robotkat
 • bewoners die zeer apathisch gedrag vertonen; zij worden (sociaal) toegankelijk door het reminiscence effect van deze sociale robot
 • bewoners die slecht in slaap komen; zij komen dankzij de dynamische prikkels eerder in slaap
 • bewoners met een sterke verzorg behoefte; zij kunnen affectie geven aan de JustoCat en zich weer van belang voelen

JustoCat_snoezelrobot

Nu te koop.

Roboticare is de importeur voor Nederland en kan de robotkat JustoCat® aanbieden voor € 1.295,- (exclusief BTW).
U ontvangt daarvoor een complete set bestaande uit 1 romp, 2 verschillende (wasbare) vachten (zw/w + grijze), 1 oplaadtrafo (220V/12V) en Nederlandse gebruiksaanwijzing.

Specificaties:

Onder de vacht bevindt zich de sensorunit die reageert op beweging (optillen, wiegen) en druk (aaien, knuffelen of aanraking). De snoezelkat ademt, miauwt en kroelt/spint.

Afmetingen: ca. 30x15x20 cm

Gewicht: ca. 2,6 kg

Vacht: synthetisch, machine wasbaar (40 gr)

Download hier de folder: JustoCat flyer_NL

Verpakking sociale robotkat justocat

JustoCat sociale zorgrobot

Snoezelrobot ”Lotje” niet meer weg te denken bij Sutfene

Logo sutfeneSutfene beschikt sinds kort over een ‘snoezelrobot’ voor een afdeling met dementerende ouderen. Deze robot die van de cliënten de naam Lotje heeft gekregen ziet eruit als een kat, en vergroot het welbevinden van dementerende cliënten en biedt ontspanning aan cliënten.

Psycholoog Nienke Hoogstraten en teamondersteuner van onze afdelingen voor dementerende ouderen Nathalie Pleiter zijn zeer te spreken over de testperiode: “De snoezelrobot kan een goede aanvulling zijn op de zorg richting de cliënt.

Lees het volledige persbericht van Sutfene

Meer informatie over robotkat Justocat?

We zijn u graag van dienst.

Vraag info

Bekijk de overige zorgrobots

Roboticare is sales partner van:

JustoCat_Roboticare

Robyn Robotis AB